Gember

Medicinale werking Gember (Zingiber officinale)


verhoogt de afscheiding van maagsappen
gunstig voor het maagslijmvlies
helpt bij misselijkheid
voorkomt infecties in de darmen
verbetert de spijsvertering
bloedvat verwijdend
verbetert de samentrekking van het hart
verlaagt de hartslag
ontstekingsremmend
pijnstillend bij gewrichtsklachten

Gebruikt deel: wortel, geoogst als het bovengrondse deel is afgestorven
Indicaties: preventie van een maagzweer, misselijkheid en braken, voedselvergiftiging, slechte spijsvertering, bloedcirculatieklachten, reumatische aandoeningen, gewrichtsklachten
Dosering: 2 à 4 gram gedroogde wortelstok per dag
Mogelijke toepassingen: poeder, tinctuur, geconfijte wortel, verse wortel, medicinale thee, verse geraspte wortel in een massageolie
Opmerkingen: uitwendig gebruik verhoogt plaatselijk de doorbloeding, een medicinale thee is minder geneeskrachtig, omdat een aantal van de belangrijke geneeskrachtige inhoudsstoffen slecht oplosbaar zijn in water

Dosering
Tinctuur: 3x 25 druppels per dag vóór de maaltijd innemen
Medicinale thee: 1 gram verse wortel in 150 ml. heet water 5 minuten laten trekken. Zeven en 3 à 4 kopjes per dag.
Poeder: 1 gram per dag.

Giftigheid
bovenstaande dosering niet overschrijden
kan bij gevoelige personen maagirritatie veroorzaken
kan bij gevoelige personen een allergische huiduitslag veroorzaken

Contra-indicaties
brandend maagzuur
maagzweer
galstenen
hoge koorts
diabetes
hoge bloeddruk
zwangerschap
zoogperiode
kinderen jonger dan 6 jaar
actieve inwendige bloedingen
binnen 14 dagen voor een chirurgische ingreep
overgevoeligheid voor salicylaten

Interactie met reguliere medicijnen
bloedverdunners
aspirine
NSAID's
hartmedicijnen
cholesterol verlagende medicijnen
bloeddruk verlagende medicijnen

Recepten

Tinctuur: doe 1 deel verse geraspte wortel in 5 delen alcohol-watermengsel. Dit kan wodka zijn, maar voor een betere extractie van de geneeskrachtige stoffen is een hoger alcoholpercentage (60 – 80%) aan te bevelen. Laat het 8 dagen trekken en zeef het door een doek.

Poeder: schil de gember en snijd het in plakjes, droog het in ca. 8 dagen op een droge plek (niet in de volle zon) of in 8 uur in een voedseldroger, vermaal de plakjes in een blender. Gebruik 1 gram poeder per dag, bijvoorbeeld opgelost in warm of heet water.