Geelwortel

Medicinale werking Geelwortel (Curcuma longa)


bloedstelpend
wondhelend
ontstekingsremmend
diuretisch
bevordert de aanmaak van gal
bevordert de uitscheiding van gal
beschermt de lever
cholesterol verlagend
remt bloedplaatjesaggregatie
gunstig voor de bloedvaten
antibacterieel
antimicrobieel


Gebruikt deel: wortel, geoogst als het bovengrondse deel is verdord
Indicaties: wonden, acne, slechte eetlust, spijsverteringsklachten, overmatige tendens van ontstekingen, klachten aan de urinewegen, auto-immuun aandoeningen, verhoogd cholesterol gehalte in het bloed, problemen met de bloedvaten en de bloedcirculatie
Dosering: 1,5 tot 3 gram per dag
Mogelijke toepassingen: poeder, tinctuur
Opmerkingen: zou mogelijk een ondersteunende werking kunnen hebben bij kanker, voorkomt galstenen, zou mogelijk preventief kunnen zijn tegen kanker, ziekte van Alzheimer en dementie, is ontstekingsremmend doordat het indirect werkt via de bijnierschors, het de cortison afbraak in de lever remt, waardoor er een toename ontstaat van circulerend cortison en de productie van interleukinen en tumornecrosefactor (TNF) remt

Dosering
Tinctuur: 3x 30 druppels per dag
Poeder: 1,5 tot 3 gram gemalen (gedroogde) wortel per dag 


Giftigheid
Bovenstaande dosering niet overschrijden, hoge dosis kan maagirritatie veroorzaken
Kan bij gevoelige personen een allergische huidreactie veroorzaken
Kan bij uitwendig gebruik in combinatie met zonlicht huiduitslag veroorzaken

Contra-indicaties
zwangerschap
galstenen
obstructie van de galwegen
maagzweer
binnen 14 dagen voor een chirurgische ingreep
inwendige bloedingen
overgevoeligheid voor salicylaten


Interactie met reguliere medicijnen
bloedverdunners
aspirine
NSAID's
cholesterol verlagende medicijnen

Recepten

Poeder: stoom of kook de verse wortel 10 minuten en snijd de wortel in dunne plakjes. Droog de plakjes op een droge plek, in de oven of in een voedseldroger op 60 graden Celsius. Vermaal de gedroogde plakjes in een blender tot een poeder. Haal het poeder door een zeef. Doe eventueel de grote stukken weer terug in de blender om het te vermalen tot een poeder en haal het weer door een zeef.


Drank: doe 20 gram gedroogde gemalen wortel in een glazen gesteriliseerde pot met wijde hals en giet er 2/3 deel heet water op. Sluit af en laat het afkoelen. Zet het vervolgens een nacht in de koelkast. Doe voor gebruik 1 à 2 tl. pasta in 150 ml. heet water en los het op. Doe er voor smaak eventueel wat honing bij. Drink 1 keer per dag gedurende maximaal een maand. Bewaar de pasta in de koelkast.



Tinctuur: als je tinctuur wilt maken van de wortelstokken, zorg er dan voor dat je een medium gebruikt met een hoog alcoholpercentage van 60 - 90%. Dit is nodig om de werkzame stoffen goed over te laten gaan in de tinctuur.