Valkruid

Medicinale werking Valkruid (Arnica montana)


helend bij letsel zonder bloeding
helpt bij blauwe plekken en builen
verlicht spier- en gewrichtspijnen
ontstekingsremmend op de huid

Gebruikt deel: hoofdje
Indicaties: reuma, gewrichtsontsteking, peesontsteking, blauwe plekken, letsel waarbij de huid intact is
Dosering: 1 deel bloemhoofdjes op 5 tot 10 delen medium, 2 -  4 ml. per uitwendige toepassing
Mogelijke toepassingen: tinctuur, crème, kompres, oliemaceraat
Opmerkingen: enkel uitwendig toepassen, Valkruid kan een allergische reactie veroorzaken, als je bij de bereiding van je product alleen de lintbloemen gebruikt, dan is de kans op deze reactie het laagst

Dosering
Als crème, zalf of gel met maximaal 25% arnica-tinctuur.

Giftigheid
Licht giftig.
Absoluut niet inwendig gebruiken.
Alleen op gesloten huid aanbrengen.

Contra-indicaties
kinderen jonger dan 2 jaar 
allergie voor planten uit de composietenfamilie

Interactie met reguliere medicijnen
niet bekend

Recepten

Oliemaceraat: giet over 10 gram gedroogde bloemhoofdjes 50 ml. plantaardige olie en laat het in het licht, maar uit direct zonlicht, 8 dagen trekken. Zeef door een doek en giet in flesjes.

Kompres: giet over 2 à 3 gram gedroogde bloemhoofdjes 150 ml. heet water en laat 10 minuten trekken. Zeven. Een doek erin nat maken en uitwringen. Deze doek gebruiken als kompres.

Tinctuur: giet over 20 gram gedroogde bloemhoofdjes 100 ml. wodka en laat 8 dagen trekken. Zeef het daarna en doe het in flesjes.

Crème: van bovenstaande oliemaceraat en tinctuur kan je eenvoudig met weinig ingrediënten een crème maken. Verwarm hiervoor 50 ml. oliemaceraat au-bain-marie en laat er 5 gram bijenwas in smelten. Neem het van de warmtebron en klop er snel 25 ml. tinctuur door tot er een homogene crème ontstaat. Doe de crème in potjes, maar laat volledig afkoelen voordat je de potjes sluit. Als je dat niet doet, zal er aan de binnenkant van het deksel condens ontstaan en dit kan in relatief korte tijd schimmel op de crème veroorzaken.