Goudsbloem

Medicinale werking Goudsbloem (Calendula officinalis)


wondhelend
bloedstelpend
ontsmettend
antibacterieel
antiviraal
schimmelwerend
ontstekingsremmend
helpt bij huidproblemen
verzachtend

Gebruikt deel: gedroogde lintbloemen, bij voorkeur van volledig net geopende bloemen
Indicaties: schaafwonden, snijwonden, ontstoken wonden, beschadigde huid, eczeem, dermatitis, littekenweefsel, brandwonden, acne, huidontstekingen, kloven, luieruitslag, blaren, huiduitslag, voetschimmel, jeuk, dauwworm, ringworm, wratten, eksterogen, nagelriemontsteking, winterhanden, wintervoeten
Dosering: 2 - 5%
Mogelijke toepassingen: crème, olie, tinctuur
Opmerkingen: alleen uitwendig gebruiken, wond eerst goed schoon maken

Dosering
Omdat Goudsbloem een sterke wondhelende werking heeft, is het noodzakelijk om vóór gebruik eerst de wond goed schoon te maken.
Uitwendig gebruiken in de vorm van een gel, crème of zalf.

Giftigheid
niet giftig

Contra-indicaties
allergie voor planten uit de composietenfamilie

Interactie met reguliere medicijnen
niet bekend

Recepten

Tinctuur: doe de lintbloemen van 20 gram gedroogde bloemen in een weckfles met wijde hals. Giet er 50 ml. wodka over en zorg ervoor dat alle lintbloemen in de wodka zijn. Sluit de weckfles en laat 3 weken trekken (ook wel macereren genoemd). Als niet alle lintbloemen in èèn keer passen, dan na een 1,5 week de vloeistof door een zeef gieten. Deze lichte tinctuur weer in de weckfles doen en de rest van de lintbloemen er bij doen. Weer ervoor zorgen dat alle lintbloemen onder staan. Vervolgens nog 2 weken op een lichte plaats laten trekken. Let op! Niet in de volle zon zetten. De temperatuur in de fles kan dan te hoog oplopen. Iedere dag een paar keer rustig omwentelen. Na 3 à 4 weken zeven door een zeef bekleed met een doek (zakdoek, theedoek of kaasdoek). De doek goed uitknijpen. In een gesteriliseerd flesje gieten. Te gebruiken als jodium of als basis voor crème.