Smeerwortel

Medicinale werking Smeerwortel (Symphytum officinale)


helend bij blauwe plekken
helend bij botbreuken
pijnstillend op spieren, pezen en gewrichten
ontstekingsremmend

Een belangrijke werking van Smeerwortel is de stimulering van de fibroblasten (maken collageenvezels aan), chondroblasten (herstel en aanmaak van kraakbeen) en osteoblasten (maakt botweefsel).

Volledige bovengronds deel en/of de wortel worden tegenwoordig alleen uitwendig gebruikt bij o.a. gesloten wonden (inwendige wonden) zoals blauwe plekken, kneuzingen, zwellingen, e.d.

Wellicht ook in te zetten bij preventie en herstel van zwangerschapsstriemen, littekenweefsel en huidklachten.

Zou ook bindweefsel kunnen herstellen en daarom ook wellicht toe te passen bij gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen e.d.

Er wordt gezegd dat Smeerwortel niet op open wonden toegepast mag worden. Dit in verband met de aanwezige pyrrolizidine alkaloïden. De alkaloïden zouden via de wond in de bloedbaan terecht kunnen komen en zo de lever kunnen beschadigen. Vroeger werd het blad en de slijmachtige substantie van de wortel echter wel gebruikt bij open wonden, vooral bij zweren.

Voor gebruik bij open wonden raad ik daarom het maken van eigen producten af. Je weet immers niet hoeveel alkaloïden er in je eindproduct zit. Het is daarom beter om een product te kopen waarvan gegarandeerd is dat het geen tot een minimum hoeveelheid pyrrolizidine alkaloïden bevat. 

Het blad en de wortel kunnen ook inwendig gebruikt worden bij luchtwegklachten. Dit wordt echter afgeraden vanwege de aanwezige pyrrolizidine alkaloïden.

Niet tijdens de zwangerschap gebruiken (liever ook niet als voeding) i.v.m. het ontstaan van mogelijke complicaties tijdens de zwangerschap door de aanwezige pyrrolizidine alkaloïden.

Dosering
Crème, zalf en gel met 5 tot 20% gedroogd kruid en/of wortel.

Giftigheid
Licht giftig.
Niet medicinaal inwendig gebruiken.
Maximaal in totaal 6 weken per jaar toepassen.

Contra-indicaties
zwangerschap
zoogperiode
open wonden
leveraandoeningen


 Interactie met reguliere medicijnen
niet bekend